Norrigårdens verksamhet sker utifrån naturens villkor. En viktig del är att våra anläggningar och verksamhet är miljöanpassade.
I nuläget minimeras och rationaliseras alla transporter. Basprodukter och tjänster anskaffas lokalt och allt viltkött är från orten. Vi använder inte aggregat med bensin eller dieseldrift som en kontinuerligt eller daglig lösning.
Elförsörjning är löst med batteri och solpanelsystem. Sopor källsorteras och allt komposterbart avfall komposteras lokalt. Övrigt avfall hanteras enligt kommunens föreskrifter. Flottarna drivs av batteridriven motor och toaletterna är mulltoaletter.
Lägerplatser ute i naturen städas för varje gång de utnyttjas och avfall hanteras enligt ovan. Det är ur miljösynpunkt och i markägarens eget intresse att slitage på marken undviks i största möjliga mån.
Förbrukningsvaror från lokala producenter har för Norrigårdens del både en miljömässig och ekonomisk poäng. Med minimala transporter skonas miljön och transportkostnaderna minimeras.
Vi ser vår miljöpolicy som ett viktigt konkurrensmedel för Norrigården. Norrigården arrangemang präglas av etik, långsiktighet och förnyelsebarhet.
Så här säger (fd) Ekoturismföreningen om Norrigårdens verksamhet (16 juni 2011):
”Ett hälsingeföretag som vågar sticka ut och kombinera högkvalitativ björnjakt med professionell björnskådning och ett eget fäbodsbruk. Knappast någon vanlig konstellation, men ett exempel på en kunnig arrangör som vågar tänka nytt och göra spännande ekoturism av skogarnas slumrande möjligheter och tillgångar.
Norrigården är en skogs och jordbruksegendom som förvaltas aktivt av ägarfamiljen. Egendomen har tillgång till egna viltrika marker samt tillgång till marker genom samarbetspartners som lämpar sig för ekoturism med hög standard. I området finns infrastruktur i form av boende och rekreationsanläggningar, vägar, fiskevatten, naturreservat etc. Förutsättningarna för att bedriva området för ekoturism är därför goda. Under de senaste åren har detta prövats men i relativt liten skala, intresset har visat sig öka år från år.
Ägarfamiljen utvecklar verksamheten så det ger ett tillskott till den egna försörjningen samt berikar besöksnäringen i norra Hälsingland med ytterligare ett attraktivt besöksobjekt. Det i sin tur påverkar tillväxten och arbetstillfällen i positiv riktning. Investeringar i anläggningar, produkter, samt marknadsföringsåtgärder är nödvändiga för att leva upp till målsättningen. Norrigården är medlem i ekoturismföreningen och fäbodföreningen.
Norrigården koncentrerar sina egna resurser på att vidareutveckla och förädla de egna produkterna i samarbete med andra lokala aktörer för att ge kunderna en högkvalitativ produkt. Konceptet kännetecknas av hög standard genom alla led och mycket hög servicegrad mot kunderna.”