Bo på fäbod
Norrigårdens fäbod Gådavallen är en levande och genuin fäbodvall med anor från 1600-talet. Gådavallen ligger mitt i en bedårande idyll djupt inne i Hälsinglands skogar. Här får ni uppleva en rofylld miljö med betande djur inpå knutarna. Du finner lugn och kan somna till sprakande eld från spisen med de betande djurens klockor och fåglarnas kvitter i bakgrunden.
Det mesta på Gådavallen är bevarat från den tid då fäboden var i bruk ifrån 1600-talet till andra världskriget. Här betar också djuren som de gjorde i dessa gamla tider. De släpps ut i skogen på dagarna för att beta i skogen och på kvällen lockas de hem och släpps in i fäbodens hagar. Här kan du med andra ord uppleva genuint fäbodliv och en svunnen tid!
Boende sker i vår mysiga vallstuga med tidstypisk miljö där mycket är bevarat från tiden då fäboden var i drift. Ni har eget hushåll och för det finns vedspis, vedkamin, gasolspis, 12-volts lampor driven av solcell, diskbänk samt utedass.
Friskt gott vatten hämtas från fäbodens kallkälla. Tvättar dig gör du i friskt vattendrag eller värmer vatten i murpannan. Gasol och ved finns på plats.
För den naturintresserad finns det många möjligheter till naturupplevelser. Fiske finns i vallbäcken intill fäboden samt i närliggande vatten. Bygden bjuder på skiftande naturtyper med milsvida skogar, kulturlandskap, myrar och vattendrag. Det är lätt att hitta sitt egna smultronställen, med bil eller till fots. Här finns flera fina naturreservat. För den som vill besöka och göra en vandring i ett naturreservat föreslår vi något av följande områden:
Ensjölokarnas naturreservat, Hamra nationalpark, Gussjövallsbergets naturreservat
Klicka här för att se fler foton från fäboden Gådavallen
Fakta om fäbodbruk:
Fäbodvallar användes förr under sommarhalvåret som samlingsplats för fän (betande husdjur). Markerna kring själva gården skulle producera livsmedel och vinterfoder och därför fick djuren beta i skogarna kring vid fäboden istället. Djuren betade fritt i skogen eller så gick någon med och vallade dem. Vid fäboden fanns folk som tog hand om djuren och de produkter de gav.
Fäbodarna, dess kulturarv och de arter och tamdjursraser som gynnas av fäboddrift är idag hotade. För att bevara dessa värden bedrivs Gådavallen som en levande fäbod genom åtgärdsprogram, vilket sker i Länsstyrelsens översyn.